Lahdessa torjutaan jättipalsamia yhdessä

Share |
03.07.2017

Jättipalsamia on kitketty Lahdessa opastetuilla luonnonhoitoretkillä ja kitkeminen jatkuu elokuulle asti. Talvella valittiin kohteet joissa kokeillaan jättipalsamin kitkentää talkoilla. Ajatuksena on ollut, että kaikki valitut kohteet kitketään kesän aikana kolmeen kertaan. Tämä onkin osoittautunut hyväksi tavaksi. Kevät oli myöhässä ja ensimmäisillä kitkentä kerroilla jättipalsami oli todella pientä, mutta silti saatiin hyvin putsattua alueita. Keväällä oli kitkemisessä mukana useampi koululuokka ja oppilaat oppivat nopeasti tunnistamaan jättipalsamin. Samalla tuli levitettyä jättipalsamista ja haitallisista vieraslajeista tietoa.

Hienona esimerkkinä on ollut Osuuspankki. Osuuspankin henkilökunta voi tehdä päivän vapaaehtoistyötä valitsemassaan kohteessa Suomi 100 vuotta kunniaksi. Lahdessa on jättipalsamin kitkemisessä ollut OP:n henkilökuntaa mukana, iso kiitos siitä!

Jattipalsamin_tunnistamista_Lehtiojan_Palvelutalo.JPG

Ihana esimerkki on ollut myös Lehtiojan Palvelutalo, jossa heti innostuttiin jättipalsamin kitkemisestä kun siitä kerrottiin. Lehtiojan Palvelutalon asukkaat ulkoilevat ja samalla kitkevät jättipalsamia omilta nurkiltaan. Tulee ulkoilmaa, liikuntaa ja tärkeää tekemistä samalla. On ollut mukava kuulla muistoja siitä mitkä kasvit ovat olleet suosittuja milloinkin. Tällaista toimintaa voisi levittää muuallekin! 

Useampi kitkentäkerta samoilla alueilla on osoittanut selkeästi sen, että jättipalsami on kyllä hävitettävissä ja melko helpostikin vielä. Ongelma tulee siinä, että jättipalsami on levinnyt paikoin isoille alueille. Kannattaakin siis tarttua toimeen nopeasti ja varsinkin jos esiintymät ovat vielä pienellä alueella.

Seuraavan kerran jättipalsamia kitketään Lahdessa torstaina 6.7.17. Jättipalsamista tietoa, aikataulut ja kartat paikkoihin, joissa jättipalsamia kitketään löytyy tästä.

22.07.2017Kansan Uutiset - Ostatko tietämättäsi haitallisia vieraskasveja?
03.07.2017Lahdessa torjutaan jättipalsamia yhdessä
21.06.2017EU lisäsi uusia lajeja torjuttavien haitallisten vieraslajien luetteloon
30.05.2017Opastetut luonnonhoitoretket Lahdessa, kitketään jättipalsamia yhdessä
25.05.2017Yle uutiset: jättiputken tunnistamista
10.05.2017Lahdessa tiedotuksella haitallisten vieraslajien kimppuun
10.05.2017Lahdessa 15.5.17 infotilaisuus alueen haitallisista vieraslajeista
02.05.2017Lahti, kauppakeskus Trio. Tunnista ja torju haitalliset vieraskasvilajit
19.04.2017Lahdessa 24.4.17 infotilaisuus alueen haitallisista vieraslajeista
11.04.2017Kirja: kotipihan valtaajat, opas haitallisten vieraslajien torjuntaan

Siirry arkistoon »