Lahdessa tiedotusta haitallisista vieraslajeista

06.02.2019

Tiedotus vieraslajien mahdollisista haitoista ja leviämisen väylistä on tärkeää. Parasta torjuntaa on, jos pystytään jo ennakolta estämään haitallisten lajien leviäminen.


Lahden kaupunki on tarttunut haitallisten vieraskasvien leviämiseen tiedottamisella. Kaupungin henkilökunnalle ja urakoitsijoille on järjestetty tiedotustilaisuuksia, joissa käsitellään Lahden alueen haitallisten vieraslajien tunnistamista sekä leviämistä. Tärkeää on tiedostaa mitä haitallisia vieraskasveja alueella on, miten lajit leviävät ja miten jokainen omissa toimissaan voi estää lajien leviämistä.


Haitalliset vieraskasvit leviävät edelleen uusille alueille ihmisen toimien seurauksena. Työkoneiden, maansiirtojen ja puutarhajätteen mukana leviävät monet lajit. Myös eläinten ja virtaavan veden mukana lajit päätyvät uusille alueille. Uusia vieraskasvilajeja tuodaan koristekasveiksi sekä viljelyyn.


Alueilla, joissa on haitallisia vieraskasveja, kulkemiseen täytyy kiinnittää huomiota. Työkohteesta toiselle siirryttäessä voidaan siirtää siemeniä koneissa, jalkineissa ja vaatteissa.


Leviämisen väylien tunnistaminen, ennakointi, työtapojen järjestely, kasvien tuntemus ja vieraslajien mahdollisten haittojen tiedostaminen sekä tiedotus aiheesta koetaan Lahdessa tärkeäksi.

Kaupungin henkilökunnan ja urakoitsijoiden lisäksi tietoa jaetaan asukkaille alueen kirjastoissa ja kouluissa sekä Lahden seudun luontosivuilla. Keväällä Lahden ympäristöneuvonnan Kaisla-auto kiertää Lahdessa järjestettävissä erilaisissa yleisötapahtumissa ja jakaa samalla tietoa myös haitallisista vieraskasveista. Tiedottamista Lahdessa tekee Luontoturva ky.

Haitallisten vieraskasvien leviämisen väylistä lisää Luontoturvan blogissa.


Lisätietoa:
Markus Niemelä markus.niemela@lahti.fi
Miia Korhonen miia.korhonen@luontoturva.com

12.07.2019Ohjeita turvalliseen tienvarsien haitallisten vieraskasvien torjumiseen
15.06.2019Ylen sivuilla voi harjoitella kurtturuusun tunnistamista
09.06.2019Lahdessa 12.6.19 Itä-Hämeen puutarhamartat kitkemässä jättipalsamia
31.05.2019Suomen kansalliseen vieraslajien luetteloon lisää lajeja
25.04.2019Vieraslajit arktisella alueella, animaatioelokuva
15.04.2019Jättipalsamista paperia Painovoimapajalla Lahdessa
20.03.2019Lahden seudun luontoretket kevät 2019
18.03.2019Haitallisista vieraskasveista tietoa Lahden oppilaitoksiin
13.03.2019Kompostointikurssit Lahdessa huhtikuussa
01.03.2019Tiedotusta haitallisista vieraslajeista Lahdessa 2019

Siirry arkistoon »