Jätehuolta Salpakierron ohjeistus vieraskasvijätteeseen

31.03.2022

Päijät-Hämeen alueella toimiva jätehuolto Salpakierto ohjeistaa haitallisten vieraslajien kasvijätteen käsittelyyn toimipisteillään.

Lisääntymiskykyiset osat kuten siemenet ja juurakot tulee tuoda säkkiin pakattuna lajitteluasemalle. Haravointijäte alueella on kyltit, jossa kerrotaan mihin säkit voi laittaa. Siemeniä ja juurakoita ei tyhjennetä säkeistä.

Kasvin lisääntymiskyvyttömät maatuvat osat, kuten lehdet tulee tuoda pakkaamatta.

Molemmat jätteet otetaan haravointijätteenä lajitteluasemalle, josta ne viedään kompostoitavaksi kompostointilaitoksessa. Kompostointiprosessissa siemenet kuolevat.

Pakatut vieraslajit hinnoitellaan kuten muutkin haravointi- ja risujätteet. Kotitaloudet voivat toimittaa haravointi- ja risujätteet jäteasemille veloituksetta.

Kurtturuusun osalta ohjeistetaan seuraavaa:

Pensaiden oksat, alas leikatut pensaat ja koko pensaskasvusto juurineen ja lehtineen voi tuoda risujätteenä lajitteluasemalle. Risut murskataan ennen toimittamista polttoon. Maat tulee ravistella juuristosta mahdollisimman tarkasti pois.

Maata, kasvustoa ja juurakoita sisältävät kurttulehtiruusukuormat ruusunmarjoineen toimitetaan Salpamaa Oy:n maanvastaanottopaikoille, jossa se peitetään puhtaiden maiden alle. Pensaita ei tarvitse ensin leikata alas. Erästä on ilmoitettava ja tiliasiakkuudesta on sovittava etukäteen. Eristä veloitetaan hinnaston mukaisesti.

Siemenet tai siemeniä sisältävät osat voi lajitella myös bio- tai sekajätteeseen, jolloin ne päätyvät kompostointi- tai polttolaitokseen hävitettäväksi. Omaan kompostiin ei saa laittaa siemeniä sisältäviä kasvinosia.

Lue kurtturuusu ohjeistuksesta tarkemmin Salpakierto.fi

Haitallisia vieraslajeja sisältävän maan vastaanotosta tarkemmin Salpamaa.fi

Jättiputken, jättipalsamin, lupiinin, japanin- ja sahalinintataren ohjeet:

Lisääntymiskykyiset osat kuten siemenet ja juurakot tulee tuoda säkkiin pakattuna lajitteluasemalle.

Kasvin lisääntymiskyvyttömät osat, kuten lehdet ja varret tulee tuoda pakkaamatta.

Molemmat jätteet otetaan haravointijätteenä lajitteluasemalle, josta ne viedään kompostoitavaksi kompostointilaitoksessa. Kompostointiprosessissa siemenet kuolevat. Ravistele kasvit maa-aineksista.

Pakatut vieraslajit hinnoitellaan kuten muutkin haravointi- ja risujätteet. Kotitaloudet voivat toimittaa haravointi- ja risujätteet jäteasemille veloituksetta.

Tarkista kasvikohtainen leviämistapa vieraslajit.fi

Siemenet tai siemeniä sisältävät osat voi laittaa myös kiinteistön biojäte- tai sekajäteastiaan, jolloin ne päätyvät kompostointi- tai polttolaitokseen hävitettäväksi. Omaan kompostiin ei saa siemeniä sisältäviä kasvinosia laittaa.

Em. kasvien juurakoita tai niiden siemeniä sisältävä maa toimitetaan Salpamaa Oy:n maanvastaanottopaikoille, jossa se peitetään puhtaiden maiden alle. Erästä on ilmoitettava ja tiliasiakkuudesta on sovittava etukäteen. Eristä veloitetaan hinnaston mukaisesti.

Lue haitallisten vieraslajien käsittelystä tarkemmin Salpakierto.fi

Haitallisia vieraslajeja sisältävän maan vastaanotosta tarkemmin Salpamaa.fi

Salpakierron toimialueen seitsemän lajitteluasemaa ovat alueen vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden käytettävissä kuntarajoista riippumatta. Lajitteluasemat sijaitsevat Asikkalassa, Heinolassa, Hollolassa, Lahdessa, Orimattilassa, Padasjoella ja Sysmässä.

19.05.2022Luontoturvan pitämä vieraslajien koulutus ja tiedotusmateriaali
18.05.2022Punaisella listalla olevat lajit, joita vieraslajit uhkaavat
31.03.2022Jätehuolta Salpakierron ohjeistus vieraskasvijätteeseen
28.03.2022ELY:n avustusta haitallisten vieraslajien torjuntaan sai 27 hanketta
24.03.2022Kompostointikurssit Salpakierto, Lahti
21.03.2022Lue uusin kasvinsuojelulehti verkossa
15.03.2022Lahden seudun luontoretkioppaassa kesän 2022 vieraslajien tapahtumia
07.03.2022Kanadanvesiruton hyödyntämistä tutkittiin Elodeall- hankkeessa
14.02.2022Haitalliset vieraskasvit huomioon myös viljelyssä, ympäristöviisas viljelijä hanke
03.02.2022Lahdessa osallistuva budjetointi ja haitalliset vieraslajit

Siirry arkistoon »