Jättipalsami

Jättipalsami (Impatiens glandulifera) on kotoisin Himalajan vuoristoalueelta. Suomeen kasvi päätyi, niin kuin moni muukin vieraslaji, puutarhan koristeeksi. Puutarhoista jättipalsami levisi luontoon. Nykyään jättipalsami luokitellaan Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi ja sitä tavataan Rovaniemen korkeuksilla asti.

Jättipalsami on yksivuotinen ruoho, joka kasvaa noin 1,5 - 3 metriä korkeaksi. Kukka on punertava tai valkoinen. Jättipalsami viihtyy kosteilla ja rehevillä kasvupaikoilla. Tiheän kasvutapansa takia, jättipalsami estää muiden kasvien kasvua. Jättipalsami lisääntyy siemenestä ja yhdessä kasvissa voi olla 4000 siementä. Kypsä siemen sinkoutuu monen metrin päähän emokasvista. Siemen ei kuitenkaan muodosta maaperään pysyvää siemenpankkia.

Jättipalsamin kukat sisältävät paljon mettä ja houkuttelevat pölyttäjiä. Vaarana onkin, että alueen muut samaan aikaan kukkivat kasvit jäävät pölyttymättä ja häviävät.

Jättipalsami leviää nopeasti siemenistä isoille alueille ja estää muiden kasvien kasvun. Pölyttäjät suosivat jättipalsamin kukkia ja vaarana onkin, että muut kasvit jotka kukkivat samaan aikaan jäävät pölyttymättä ja häviävät alueelta. Yksivuotisena kasvina jättipalsamin juuret eivät sido maata ja vesistöjen äärellä maa-ainesta voi huuhtoutua vesiin, heikentää veden laatua ja vaikeuttaa mm. kalojen lisääntymistä.

Torjuntamenetelmänä voidaan käyttää kitkemistä, joka onkin tehokasta. Jättipalsamin juuret ovat pienet ja kitkentä on helppoa eikä vaadi erikoisia varusteita, toisin kuin jättiputken torjunta. Kasvustot voidaan myös niittää ja niittoa tulisi tehdä 2 - 3 kertaa kesässä. Niitto voidaan tehdä siimaleikkurilla tai viikatteella mahdollisimman läheltä maanrajaa, ennen siementen kypsymistä. Tärkeintä torjunnassa on estää siementen maahan pääsy.

Niitettyä jättipalsami aluetta täytyy seurata koko kesän ajan mahdollisten uusien kukintojen varalta.

Jättipalsami on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi koko
EU:n alueella.
Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön eikä
tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa
markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.


Kuvia jättipalsamista.


Jättipalsamilla on pienet juuret