Keltamajavankaali

Keltamajavankaali (Lysichiton americanus) on kotoisin Pohjois-Amerikan länsiosista. Suomeen keltamajavankaali on päätynyt monen muun vieraslajin tavoin koristekasvina. Täällä kasvi on viihtynyt hyvin ja lähtenyt leviämään istutuspaikoiltaan ympäröivään luontoon.

Keltamajavankaali on monivuotinen, vehkakasveihin kuuluva kasvi, joka viihtyy märillä ja kosteilla paikoilla. Sen lehdet kasvavat yli metrin mittaisiksi ja yksittäinen kasvi voi peittää neliömetrin alan kokonaan. Kukinto on vaatimattoman näköinen ja kehittyy keväällä ennen lehtiä. Kukinnossa on vehkakasveille tyypillinen kirkkaankeltainen suojuslehti. Keltamajanvankaalin siemenet itävät hyvin ja leviävät puutarhajätteen mukana. Siemenet kelluvat ja pääsevät leviämään myös vesistöjen äärellä pitkiäkin matkoja.

Torjuntakeinona voidaan käyttää kitkemistä. Pienet yksilöt ovat helppo kitkeä käsin, mutta isommat kasvit täytyy kaivaa lapiolla, jotta myös juuri saadaan poistettua. Siementen leviäminen voidaan estää poistamalla kukinnot, ennen kuin siemenet kypsyvät. Kasvi kukkii aikaisin ja kukinnot täytyy poistaa jo toukokuussa.

Keltamajavankaali on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi
koko EU:n alueella.
Haitallisia vieraslajeja ei saa päästää ympäristöön
eikä tuoda EU:n alueelle, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa
markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.
Kuvia keltamajavankaalista.