Armenianjättiputki

Armenianjättiputki (Heracleum sosnowkyi) on meillä tavattavasta kolmesta jättiputkilajista harvinaisin. Sen lehdet ovat muuntelevat ja niiden muoto voi vaihdella typäköista ja leveänpuoleisista lehtiliuskoista kapeisiin ja teräväkärkisiin. Muutoin se muistuttaa ulkoasultaan suuresti yleisintä kaukasianjättiputkea ja sitä harvinaisempaa persianjättiputkea. Armenianjättiputki on monokarppinen eli se kuolee kukittuaan.

Armenianjättiputki on Suomessa harvinainen. Kuitenkin vuonna 2012 löytyi Keski-Suomen Korpilahdelta neljän hehtaarin kasvusto armenianjättiputkea. Kasvi oli alun perin saatu Kainuusta ja levinnyt sitten rajusti. Armenianjättiputken levinneisyys tunnetaan kuitenkin Suomessa huonosti. Kuvia ja levinneisyyskartta armenianjättiputkesta sivustolta vieraslajit.

Armenianjättiputki ei menesty varjossa, toisin kuin esim. kaukasianjättiputki (Heracleum mantegazzianum), joka ei ole valo-olosuhteiltaan yhtä vaativa. Maissa, joissa armenianjättiputki on ongelmana torjuntakeinona onkin mietitty metsittämistä. Siinä valo-olosuhteet toimisivat torjuntakeinona.

Venäjällä ja Karjalassa armenianjättiputki on iso ongelma, jonne kasvia tuotiin alunperin karjanrehuksi. Armenianjättiputki ei kuitenkaan sopinut karjanrehuksi kovinkaan hyvin ja rehunkäytön loputtua armenianjättiputki levisi aggressiivisesti vallaten isoja alueita. Venäjällä rehukäyttöön viljelty jättiputki saikin kansan suussa lisänimen: jättiukonputki - toveri Stalinin myrkyllinen kosto.