Viitapihlaja-angervo

Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia) on kotoisin Siperian keskiosista Japaniin ja Kamtsatkan niemimaalle ulottuvalta alueelta. Suomessa viitapihlaja-angervo on luokiteltu tarkkailtavaksi tai paikallisesti haitalliseksi (Kansallinen vieraslajistrategia). Tämä siksi, että tyvi- ja juurivesojen avulla se muodostaa laajoja ja tiheitä kasvustoja karaten helposti istutusalueilta luontoon. Kasvuun lähtöön riittää maavarren palanenkin ja kasvi leviääkin helposti puutarhajätteen mukana.

Viitapihlaja-angervo on koristepensas ja Suomessa yleinen kasvi puutarhoissa ja katuvihreissä. Kooltaan se on 150 - 200 cm. Kukkii heinäkuussa valkoisin kukin ja ruskettuneet kuihtuneet kukinnot jäävät talven ajaksi kasviin kiinni. Selviää hyvin karuissakin oloissa ja leviää voimakkaasti juuriston avulla.

Istuttaessa viitapihlaja-angervoa on kasvualusta rajattava juuriestematolla niin, että kasvi ei pääse leviämään. Voimakkaasti leviäviä lajeja istutettaessa on aina huolehdittava siitä, että kasvi ei pääse leviämään istutusalueen ulkopuolelle. Puutarhajäte on käsiteltävä niin, että kasvit eivät leviä puutarhajätteen mukana.

Puutarhajätteen mukana viitapihlaja-angervo voi levitä esimerkiksi metsänlaitaan ja levitä tehokkaasti vallaten metsäaukean ja estäen puiden taimien kasvua. Sen hävittäminen isoilta alueilta on työlästä, koska juuristo on vahva ja uutta kasvua lähtee juuren paloistakin.

Istuttaessa kasveja ota selvää niiden leviämistavoista ja varmista, että kasvit pysyvät istutusalueella.

Viitapihlaja-angervosta kuvia.