Kurtturuusu
Kurtturuusu (Rosa rugosa) on monivuotinen pensas, joka kasvaa noin 1,5 metriä korkeaksi. Kukat ovat väriltään voimakkaan vaaleanpunaisia tai valkoisia. Oksat ovat tiheäpiikkisiä ja piikit ovat erikokoisia. Lehdet ovat tumman vihreät, kiiltävät ja uurteiset. Kiulukat ovat litistyneitä ja muistuttavat muodoltaan naurista.
Kotoisin kurtturuusu on Itä-Aasiasta. Suomeen kasvi on päätynyt samoin, kuin useat muutkin vieraslajit, puutarhojen koristekasvina. Sitkeänä ja kestävänä kasvina kurtturuusua on myös käytetty paljon teiden varsilla, viherkaistoilla ja kaupunkien sekä kuntien istutuksissa.
Kurtturuusu leviää tehokkaasti juurivesojen sekä siementen avulla. Erityisesti leviäminen aiheuttaa haittaa rannoilla ja saaristossa. Hiekkarannoille päästyään kasvi valtaa rannat tiheänä mattona ja estää muiden kasvien kasvun. Kasvia tavataan villiintyneenä jo Rovaniemen korkeudella saakka.
Torjuntamenetelmänä kurtturuusulla voidaan käyttää kaivamista, jossa apuna käytetään konetta. Hankaluutena on, että maahan jää helposti juurista pätkiä, joista kasvi jatkaa kasvuaan. Kaivettua aluetta tuleekin tarkkailla myös seuraavina vuosina ja poistaa uudet kasvit, joita mahdollisesti ilmestyy. Pienet taimet voidaan kaivaa maasta pois lapiolla.
Jos kurtturuusujen kasvupaikka on kivikkoinen ja kaivaminen ei onnistu, voidaan torjuntakeinona käyttää myös näännyttämistä. Silloin kasvin kaikki vihreät osat leikataan 3 - 4 kertaa vuodessa pois, tätä jatketaan noin neljä vuotta, jolloin kasvi viimein näivettyy ja kuolee. Menetelmä on työläs ja aikaa vievä, mutta ympäristöystävällinen menetelmä ilman torjunta-aineita.
Sen sijaan kurtturuususta jalostetut tarhakurtturuusut, eli Rosa Rugosa
–lajikkeet, eivät ole sääntelyn piirissä. Kurtturuusua ja sen
valkokukkaista muotoa ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n
ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, saattaa markkinoille,
välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa. Kurtturuusun kasvatus on
kiellettyä kolme vuoden siirtymäajan jälkeen 1.6.2022 alkaen.
Kuvia kurtturuususta.