Espanjansiruetana

Espanjansiruetana (Arion vulgaris) on Suomessa haitallinen vieraslaji, jota kuullaan myös kutsuttavan tappajaetanaksi. Kotoisin espanjansiruetana on Etelä-Euroopasta ja saapunut puutarhatuotteiden ja kasvien mukana Suomeen. Se leviää edelleen erityisesti maa-aineksen, kasvien vaihdon ja puutarhajätteen mukana uusille alueille.

Sitä ei kuitenkaan pidä sekoittaa kotoiseen ukkoetanaan. Parhaiten nämä lajit tunnistaa toisistaan hengitysaukon perusteella. Espanjansiruetanalla hengitysaukko on oikealla puolella kilven etureunassa, kun taas ukkoetanalla hengitysaukko on kilven takaosassa. Katso kuvia etanoista tästä.

Väritykseltään espanjansiruetana voi olla punertavan ruskeasta lähes mustaan.

Espanjansiruetana on kooltaan 7 - 14 cm pitkä ja se on kaikkiruokainen. Massoittain esiintyvät espanjansiruetanat voivat tehdä suuria tuhoja viljelyksillä sekä puutarhoissa. Yksi yksilö voi munia noin 200 munaa vuodessa, joten tehokasta torjuntaa on kerätä kaikki löydetyt espanjansiruetanat ja hävittää ne esimerkiksi kiehuvaan veteen tai etikkaan pudottamalla. Myös kaikki löydetyt munat täytyy hävittää.

Suomessa espanjansiruetanaa on tavattu jo Pohjois-Suomessa asti. Vahvin kanta löytyy Ahvenanmaalta sekä Etelä-Suomen alueelta.

Kuvia espanjansiruetanasta ja ukkoetanasta.

Espanjansiruetanan hengitysaukko on kilven etureunassa