Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Luontoturvan luennoilla tutustutaan käytännössä kasveihin

Share |

Maanantai 11.9.2017 klo 22.04 - Miia Korhonen


Syksyllä pidettäviin haitallisten vieraskasvilajien luentoihin saa nyt hyvin kerättyä elävää materiaalia. Tässä materiaalia luentoon joka pidettiin kaupungin henkilökunnalle, joka liikkuu työkseen maastossa. Kyllähän jättiputken tunnistaa neljä metriä korkeana jättiläisenä, mutta se pitää tunnistaa myös siementaimena.

Materiaalia_jattiputkesta_luennolle_Luontoturva.fi_.JPGJättiputki puhuttaa, esimerkkiä miltä näyttää jättiputken kasvu siemenestä kukkivaksi

Isoja tuoreita jättiputkia en uskalla ottaa luennoille mukaan ainakaan sisätiloihin, koska jättiputken haju voi tosiaan joillekin aiheuttaa allergisia oireita. Että ei sitten kenellekään tarvitse apua tilata… Ja pientenkin jättiputkien taimien näytteet täytyy olla hyvin muovilla suojattu, tarkoitus luennolla ei ole käytännössä kokeilla miltä näyttää ja tuntuu jättiputkesta saatu palovamma. Tosin nyt ei kyllä ole ollut juuri aurinkoa näkyvissä eikä säätiedotuksen mukaan ole luvassakaan, jotta sen puoleen ei ole vaaraa. Jättiputki on siis valolle herkistävä kasvi ja jättiputken kasvineste iholla yhdessä auringonvalon kanssa voi aiheuttaa palovammankaltaisia oireita.

Tänä kesänä on tullut paljon kyselyjä jättiputken ja karhunputken erottamisesta toisistaan ja luennollekin vein näytille karhunputken varren ja kuvia jättiputken varresta. Näistä ero käy selväksi.

Jattiputken_ja_karhunputken_tunnistamista_varresta_Luontoturva.fi.JPGKarhunputken ja jättiputken tunnistaminen varresta

Tatar on levinnyt monin paikoin luontoonkin ja eri tattareista esimerkkejä vein näytille.

Tattreista_esimerkkeja_Luontoturvan_luennoilla_.JPGTattareista puhetta luennolla

Jättipalsami puhuttaa ympäri Suomen ja nythän voi näyttää ihan käytännössä miksi jotkut kutsuvat jättipalsamia poksu kasviksi. Siemenet sinkoaa muovin sisälläkin.

Luontoturvan_luennolla_puhetta_ja_esimerkkia_jattipalsamista_.JPGJättipalsamista esimerkkiä

Komealupiinin leviäminenkin käy selväksi kun vie esimerkkiä ja kuvia.

Kasveista_esimerkkeja_Luontoturvan_luennolla_.JPG

On mukava kun luennolla saa ihan oikeasti hypistellä kasveja joista puhutaan. Puheen lisäksi tietysti powerpointilla näytän kuvia torjunnoista ja siitä mitä ongelmia vieraskasvien leviäminen voi aiheuttaa.

Kouluilla olen käynyt oppilaiden kanssa maastossa tutustumassa miltä näyttää jättipalsami tähän aikaan ja miten, miksi ja mitä haittaa jättipalsamin leviämisestä voi olla.

Tällaisia luentoja voi tilata Luontoturvalta läpi vuoden. Tilaajan toiveen mukaan voidaan keskittyä vain tiettyihin lajeihin tai käydä laajemmin läpi haitallisia vieraskasvilajeja. Vuoden ajasta riippuen elävää materiaalia tuodaan kyllä näytille ja jos ei muuten niin kuivattuina ja laminoituina, niin pääsee talvellakin kesän tunnelmiin :)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini