Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Jättipalsamin kitkentäkehikoista kokemuksia, Lahti

Share |

Torstai 31.8.2023 klo 16.10 - Miia Luontoturva


Lahdessa on ollut tänäkin kesänä jättipalsamien kitkentäkehikoita eri puolilla kaupunkia ja nyt kehikot kerättiin pois talvisäilöön. Kokemuksena kehikoista on, että kyllä ne huomiota herättävät ja selkeiden opastus tekstien kannustamana asukkaat ovat jättipalsamia kehikoihin kitkenytkin. Selkeitä alue eroja on ollut siinä, miten innokkaasti kehikoita on käytetty ja kokemusten perusteella kehikoiden paikkoja mietitään ensi kesäksi.

Jattipalsamin_kitkentakehikot_Lahti_2023_www.luontoturva.fi.jpg

Kehikoihin kerättyjä jättipalsameja ei viedä pois vaan ne jätetään paikoilleen maatumaan. Loppukesästä kehikoihin kerätyissä kasveissa on jo siemenkodat sekä siemenet muodostuneet ja ensi vuonna kehikon kohdalla voikin kasvaa jättipalsamia, mutta on paljon helpompi kitkeä neliön alueelta ne mahdolliset kasvuun lähteneet kasvit kuin se, että kasvit olisi jätetty kitkemättä ja ne kasvaisivat isolla alueella ympäriinsä ja paukuttaisivat siemeniään metrien päähän leviten laajemmalle.

1195_jattipalsami_leviaa_siemenista_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Kyllä isosti taas kiittelen asukkaita, jotka huolehtivat ympäristöstään ja kitkevät jättipalsamia! Etelä-Suomen Sanomissa 29.7.23 kerrottiinkin ihanan toimeliaasta Airista, joka vielä 90-vuotiaanakin kitkee ympäristöstään jättipalsamia

ess_29.7.23_jattipalsamista.JPG

Avainsanat: lahti, jättipalsami, kitkentäkehikko


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini