HS artikkeli: Etelä-Afrikan Länsi-Kapin alueella vierasperäiset puulajit ongelmana

27.12.2023

Helsingin sanomien artikkelissa kerrotaan, että Etelä-Afrikan Länsi-Kapin alueella vierasperäiset puulajit ovat ongelma.

Puita pidetään yleisesti ilmasto­kriisin keskeisinä ratkaisijoina, koska metsät toimivat kattavina hiilinieluina, mutta kaikki puut eivät ennalta­ehkäise ilmasto­kriisin vaikutuksia. Päinvastoin. Vieraslajit ovat globaalisti yksi suurimmista uhista luonnon moni­muotoisuudelle, kerrotaan artikkelissa.

Euroopasta peräisin olevia puita ja koriste­kasveja on istutettu siirtomaa­valtojen aikana eri puolille maailmaa. Näin on tapahtunut myös Etelä-Afrikassa ja nyt näitä vierasperäisiä puulajeja poistetaan.

”Vaikka puilla on tärkeä tehtävä hiilen sitomisessa, haitallisten vieraslajien kielteiset vaikutukset ovat merkittävästi suuremmat kuin niiden mahdolliset hyödyt”, kertoo Luthalo Tyhalibongo Kapkaupungin hallinnosta.

Vieraslajeihin kuuluvat puut lisäävät erityisesti alttiutta kuivuudelle ja tulipaloille, koska ne käyttävät huomattavasti enemmän vettä kuin kotoperäiset lajit ja lisäävät metsä­palo­alttiutta.

Tyhalibongon mukaan haitalliset vieraslajit lisäävät sekä tulvariskiä että heikentävät vedenlaatua tukkiessaan vesistöjä.

”Poistaminen mahdollistaa luonnon moni­muotoisuuden palauttamisen, ja sillä voi olla myönteinen pitkän aikavälin vaikutus Kapkaupungin alkuperäisten ekosysteemien hiilidioksidin sitomiseen”, Tyhalibongo toteaa.

Tutkimus­tiedon perusteella on oletettu, että poistamalla Kapin alueella täyskokoista, ei-kotoperäistä haitallista puustoa vedenvirtaus voisi lisääntyä kymmenisen prosenttia. Tutkimuksen mukaan vesisäästö olisi jopa kaksinkertainen, jos vieraslajeja poistettaisiin jokialueilta, joissa puiden pitkät juuret juovat jokiuomista.

Ekosysteemien heikkeneminen maksaa Etelä-Afrikan valtiolle vuodessa noin 6,5 miljardia randia, eli lähes 343 miljoonaa euroa.

Lue artikkeli www.hs.fi

27.06.2024Ilmoita tiealueella havaitsemasi jättiputket palauteväylä sivustolla
23.05.2024KUUMA- vieras hankkeen tapahtumia
14.05.2024Espanjansiruetanan torjuntaa mobiilipelin avulla
02.05.2024Uusi hallintasuunnitelma haitallisten vieraslajien torjumiseksi valmistui
16.04.2024ELY- keskuksen avustus 2024 vieraslajien torjuntaan
15.03.2024Lahden seudun luontotapahtumat kevät-kesä 2024
05.03.2024Vieraslajit opinnäytetöissä
27.02.2024Uusi vieraslaji Suomen merialueella
16.01.2024Rikkakananhirssin ja viherpantaheinän leviäminen Suomessa
27.12.2023HS artikkeli: Etelä-Afrikan Länsi-Kapin alueella vierasperäiset puulajit ongelmana

Siirry arkistoon »