Rikkakananhirssin ja viherpantaheinän leviäminen Suomessa

16.01.2024

Rikkakananhirssi on vaikeasti torjuttava vieraskasvi Suomessa, joka erityisesti peltoviljelyssä voi aiheuttaa suurta harmia. Itse muistan kuulleeni ennusteita kasvin leviämisestä laajemmin Suomeen jo kymmenisen vuotta sitten ja nyt näyttävät ennusteet toteutuneen. Samoin viherpantaheinän leviäminen on tiedostettu jo vuosia sitten.

Maaseudun tulevaisuudessa 20.9.23 otsikoitiin, että juolavehnän hävittäminen on lasten leikkiä rikkakananhirssin torjuntaan verrattuna ja Etelä-Suomen sanomissa 15.1.24 kerrottiin rikkakananhirssin ja myös viherpantaheinän leviämisestä.

ESS:n kirjoituksessa Sami Markkanen ruokavirastosta kertoo, että rikkakananhirssin siemeniä on löytynyt Suomeen tuoduissa siemenseoksissa, jotka ovat tarkoitettu maisema- ja niittykasvien kasvatukseen.

Mitä tahansa siemenseoksia kylvettäessä viheralueilla, peltoviljelyssä tai ihan kotipihalla, täytyy aluetta tarkkailla ja tunnistaa kasvit, joita sinne kasvaa. Tässä pätee sama kuin muissakin vieraskasveissa, on helpompi torjua ne yksittäiset ongelma kasvit, kuin kokonaista peltoa seuraavan 10 vuoden ajan.

Myös linnuille tarkoitetuissa siemenseoksissa voi mukana tulla ongelmallisten vieraskasvien siemeniä ja lintujen ruokintapaikkoja täytyy myös tarkkailla ja ryhtyä tarvittaessa heti torjuntaan. Sama koskee tietysti myös riistaruokintapaikkoja.

Yle uutisoi 18.1.2024 lintujen talviruokintapaikoilta mahdollisesti leviävistä vieraskasveista.

Kananhirssin (Echinochloa grus-galli, hönshirs) alle on luettu Suomessa kahta eri lajia: rikkakananhirssiä (E. grus galli) ja lännenkananhirssiä (E. muricata), osin käytännöllisistä syistä, sillä näiden lajien erottaminen on vaikeaa.

Rikkakananhirssi leviää siemenistä ja sitä on sanottu yhdeksi maailman pahimmaksi rikkaruohoksi. Kun kasvi on päässyt jossain kasvuun niin siemenet leviävät sitä perinteistä tietä, mitä muidenkin siemenistä leviävien kasvien eli ihmisten, eläinten, koneiden, veden, tuulen ja maa-ainesten mukana.

Rikkakananhirssi on yksivuotinen kasvi, mutta sen siemen kestää maassa itämiskykyisenä pitkään, ainakin 10 vuotta. Jos yksi kasvi pystyy tuottamaan kymmeniä tuhansia siemeniä voi siitä päätellä kasvin ongelmallisuuden ja leviämisen nopeuden.

Ruokaviraston sivulta saa tietoa rikkakananhirssistä ja sen torjunnasta

Rikkakanhirssin ja viherpantaheinän tunnistamiseen ohjeet löytyvät myös ruokaviraston sivuilta.

Ruokaviraston siementarkastus antaa tarvittaessa tunnistusapua joko lähetetyistä kasvinäytteistä taikka kuvista.

Vieraslajit.fi sivuilla on myös tietoa rikkakanhirssistä ja viherpantaheinästä.

27.06.2024Ilmoita tiealueella havaitsemasi jättiputket palauteväylä sivustolla
23.05.2024KUUMA- vieras hankkeen tapahtumia
14.05.2024Espanjansiruetanan torjuntaa mobiilipelin avulla
02.05.2024Uusi hallintasuunnitelma haitallisten vieraslajien torjumiseksi valmistui
16.04.2024ELY- keskuksen avustus 2024 vieraslajien torjuntaan
15.03.2024Lahden seudun luontotapahtumat kevät-kesä 2024
05.03.2024Vieraslajit opinnäytetöissä
27.02.2024Uusi vieraslaji Suomen merialueella
16.01.2024Rikkakananhirssin ja viherpantaheinän leviäminen Suomessa
27.12.2023HS artikkeli: Etelä-Afrikan Länsi-Kapin alueella vierasperäiset puulajit ongelmana

Siirry arkistoon »