Ohjeita kasvijätteen käsittelyyn

24.06.2020

Kasvijätteen käsittely ja oikein hävittäminen on tärkeää. Vieraslajit.fi sivustolta löytyy ohjeita kuinka käsitellään haitallisten vieraskasvien kasvijätteet.

Haitallisten vieraslajikasvien torjunnassa ja siinä syntyvän kasvijätteen käsittelyssä on tärkeää, että estetään haitallisten vieraslajien leviäminen luontoon puutarhajätteen mukana.

Haitalliset vieraslajikasvit voivat levitä ympäristöön ja uusille kasvupaikoille tahattomasti kasvijätteen ja maa-ainesten mukana. Puutarhajätteen vieminen luontoon, esimerkiksi metsänreunaan, on laissa kiellettyä. Siitä huolimatta monet vieraslajikasvien esiintymät ovat saaneet alkunsa luontoon jätetystä puutarhajätteestä.

Hävitettävän ja muualle siirrettävän kasvijätteen määrää voidaan vähentää oikea-aikaisella torjunnalla. Jätteen määrään voidaan vaikuttaa myös torjuntamenetelmän valinnalla.
  • Siemeniä, juuren paloja tai juurakoita sisältävät kasvijätteet ja maa-ainekset ovat hankalammin hävitettäviä kuin lehdet, varret ja oksat, joista kasvit eivät yleensä leviä.
  • Ensisijaisena tavoitteena on torjua haitallisia vieraslajikasveja ennen niiden kukintaa, jolloin estetään siementen muodostuminen.
  • Kun vieraslajikasvi kitketään tai niitetään versojen ollessa vielä pieniä, jätteen määrä on vähäisempi.
  • Käsittele kasvijäte ja maa-aines mahdollisuuksien mukaan aina paikan päällä, jolloin riski lajin leviämisestä muualle pienenee.

Mitään vieraslajikasvia ei saa päästää leviämään pihalta tai viheralueelta ympäristöön. Kielto koskee siis myös sellaisia vieraslajikasveja, joita ei ole erikseen säädetty haitallisiksi. Hävitä myös näistä kasveista syntyvä jäte ohjeiden mukaan.

Lue ohjeet www.vieraslajit.fi

20.10.2020Avustushaku haitallisten vieraslajien torjuntaan on auki
10.09.2020Vierasperäiset piiskut ovat luontoon levitessään haitallisia
03.09.2020Puutarhajätteet eivät kuulu luontoon
25.08.2020Vieraslajiohjelman rahoitushaku
28.07.2020Ilmoita haitallisista vieraslajeista
16.07.2020Kasvien siementen tilaaminen netistä
24.06.2020Ohjeita kasvijätteen käsittelyyn
03.06.2020Vieraslajeista Ylen aamu-tv:ssä
31.05.2020Valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskus
26.05.2020Haitallisen vieraslajikasvin kasvatuskielto

Siirry arkistoon »