Vierasperäiset piiskut ovat luontoon levitessään haitallisia

10.09.2020

Miia Jauni kirjoittaa vieraslajit.fi sivutolla vierasperäisten piiskujen mahdollisista haitoista.

Suomessa alkuperäiseen lajistoon lukeutuu ainoastaan yksi piiskulaji, kultapiisku (S. virgaurea). Keltaiset mykeröt muodostavat piiskuille näyttävät kukintohaarat.

Pohjois-Amerikasta kotoisin olevat piiskut, isopiisku (Solidago gigantea), kanadanpiisku (S. canadensis) ja korkeapiisku (S. altissima) kukkivat parhaillaan näyttävin keltaisin kukinnoin. Syksy onkin hyvää aikaa havaita ja tunnistaa nämä vieraslajikasvit ja ryhtyä toimeen niiden leviämisen estämiseksi.

Piiskut ovat olleet suosittuja koristekasveja suomalaisilla pihoilla, puutarhoissa ja viljelypalstoilla jo pitkään. Ensimmäinen havainto luontoon karanneesta kanadanpiiskusta on vuodelta 1910. Karkulaispiiskut viihtyvät monenlaisissa elinympäristöissä, kuten niityillä, joutomailla, tienpientareilla sekä joen ja ojan penkoilla.

Nämä komeat perennat leviävät hanakasti runsaan siementuotantonsa ja sitkeän juurakkonsa ansiosta. Yksi kasvi voi tuottaa yli 10 000 siementä, jotka leviävät tuulten mukana pitkiä matkoja. Piiskut voivat myös helposti levitä juurakon kappaleiden tai näiden osia sisältävän kasvijätteen ja maa-aineksen avulla paikasta toiseen.

Haittaa nyt ja tulevaisuudessa

Vaikka pohjoisamerikkalaiset piiskut eivät ole päätyneet EU:n tai kansalliselle haitallisten vieraslajien listalle, ei se tarkoita, etteikö lajeista olisi mitään haittaa muulle lajistolle ja luonnon monimuotoisuudelle. Luonnossa piiskut kilpailevat voimakkaasti alkuperäislajiston kanssa, eivätkä kerran juurruttuaan helposti luovu kasvupaikastaan. Piiskukasvustojen on Euroopassa todettu vähentävän useiden hyönteisryhmien (mm. muurahaisten, mehiläisten, perhosten) sekä lintujen monimuotoisuutta, millä voi olla merkittäviä vaikutuksia koko ekosysteemiin toimintaan.

Pohjoisamerikkalaisia piiskuja, kuten mitään muutakaan vierasperäistä lajia, ei saa päästää karkaamaan pihoista ja puutarhoista ympäristöön. Siementen kypsyminen ja siten kasvien leviäminen kotipihan ja puutarhan ulkopuolelle kannattaa estää katkaisemalla kukinnot ja laittamalla ne vaikkapa maljakkoon.

Lue koko artikkeli www.vieraslajit.fi

20.10.2020Avustushaku haitallisten vieraslajien torjuntaan on auki
10.09.2020Vierasperäiset piiskut ovat luontoon levitessään haitallisia
03.09.2020Puutarhajätteet eivät kuulu luontoon
25.08.2020Vieraslajiohjelman rahoitushaku
28.07.2020Ilmoita haitallisista vieraslajeista
16.07.2020Kasvien siementen tilaaminen netistä
24.06.2020Ohjeita kasvijätteen käsittelyyn
03.06.2020Vieraslajeista Ylen aamu-tv:ssä
31.05.2020Valtakunnallinen vieraslajikoordinaattori Reima Leinonen Kainuun ELY-keskus
26.05.2020Haitallisen vieraslajikasvin kasvatuskielto

Siirry arkistoon »