Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Aurinko, merkki keväästä!

Share |

Tiistai 16.2.2016 klo 22:23 - Miia Korhonen


AURINKO!! Tänään oli niiiin hieno ilma ja jo tuulahdus keväästä, ainakin Lahden seudulla. Talvi on ihan kohta ohi. Enää kaksi kuukautta ja jättiputki on kasvussa! Kävin taas kuvailemassa jättiputkea koealueellani Lahdessa ja mietin viime kevättä.

Viime vuonna 19.4. jättiputki oli jo näin hyvässä kasvussa.

Jattiputki_kasvussa_19.4.15.JPG

Kun kevättä kohden ollaan menossa on varmasti hyvä aika jo ruveta muistuttelemaan myös puutarhajätteen oikein hävittämisestä. Kukaanhan ei varmaan puutarhajätteitä vie luontoon, eihän? Vaaranahan siinä on, että puutarhajätteen mukana kulkeutuu juuren paloja ja siemeniä uusille alueille. Yksi syy myös jättiputken leviämiseen on puutarhajätteen huolimaton käsittely. Tässä esimerkki kuva siitä, mitä voi tapahtua, kun puutarhajäte viedään luontoon.

jattiputki_estaa_metsan_kayttoa.JPG

Kuvan alueelle on viety puutarhajätettä, jossa on ollut jättiputken siemeniä ja tuloksena alueella kasvaa sankka jättiputkien metsä. Kuten kuvasta näkyy, niin jättiputki voi todellakin vaikeuttaa metsän käyttöä. Kuka haluaa ruveta raivaamaan tietänsä jättiputkiviidakon läpi... Ainakaan t-paidassa ja shortseissa ei tuosta kannata yrittää mennä.

Huomattavaa on, että eläimet eivät tunnista jättiputkea (ei tietysti kaikki ihmisetkään) ja jos tuossa jättiputkien seassa juoksentelee vaikkapa koira, niin kyllähän jättiputken kasvineste koirankin iholle joutuessa aiheuttaa palovamman kaltaisia oireita. Jättiputken kasvineste on siis valolle herkistävä ja iholle joutuessaan kasvineste yhteisvaikutuksena auringonvalon kanssa aiheuttaa oireet. Jättiputken torjunta onkin tärkeä asia ja erityisen tärkeää se on tehdä oikein, tehokkailla tavoilla ja hyvin suojautuneena! Nyt kevään lähentyessä tulen näyttämään kuvia siitä, miten jättiputken tunnistaa ja miten torjuntaa voi tehdä.

Ihan vielä ei ole huolta jättiputken polttamasta, vielä voi ihailla jättiputkia lumen keskellä.

Jattiputken_varren_uurteet_ja_kuopat_lumen_keskella_ovat_luonnon_taidetta.JPG

Olen ehkä hieman hassahtanut jättiputkiin, noihin ihanan kamaliin kasveihin! Jättiputken rungon uurteet ja kuopat ovat talvisessa maisemassa kuin elämä itse. Kauneus on katsojan silmissä!

Avainsanat: Jättiputki, kevät, aurinko, puutarhajäte, kasvineste, talvi


Kommentit

14.7.2019 2:11  Makro

Onhan ne komeita. Mutta ymmärrän kyllä että ne ovat haitallisia, koska syövät energian kaikilta muilta kasveilta. Löysin eilen eräältä joutomaalta ihan sattumalta ison jättiputkiviidakon. En ollut ennen nähnyt sellaista kuin kuvissa. Enpä tiedä onko niistä siellä haittaa, kun ei siellä ihmisiäkään taida liikkua, kun se oli joku maan-ajopaikka tms sorakuopan tapainen, minne vaan kärrätään hiekkaa rakennustyömailta. Olisin ottanut valokuvan, mutta ei ollut kamera mukana.

14.7.2019 19:54  Miia Luontoturva

Jättiputket on tosiaan haitallisia ja niissä on se hankaluus, että ne leviävät siemenistä ja vaikka kasvustot olisivat kauempana asutuksesta alueella, jossa ei ole liikennettä, niin siemeniä päätyy uusille alueille eläinten, ihmisten ja työkoneiden mukana. Jättiputken siemen on kevyt ja tarttuu varmasti vaikka jänön varpaan väliin ja tippuu sitten kyydistä jossain vaiheessa leviten myös lähialueille.

Hyvä kun tunnistit kasvin! Kannattaa vielä ilmoittaa havainto vaikka alueen kuntaan tai kaupunkiin.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini