Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Suunnitelmia kevääseen

Share |

Sunnuntai 13.3.2016 klo 11.07 - Miia Korhonen


Aurinkoinen ilma sai mielen jo kevääseen. Suunnittelin tulevaa kevättä jättiputkien koealueelle Lahteen. Varaudun siihen, että ensimmäisiä peittämiseen liittyviä kokeita pääsen tekemään kuukauden päästä. Tarkoitus on peittää maatuvalla katekankaalla alue, laittaa multaa 15 - 20 cm päälle ja seurata useamman vuoden ajan aluetta, nouseeko jättiputki peitetyltä alueelta, kun katekangas rupeaa haurastumaan.

Ajatuksena on, että jos omassa pihassa kasvaisi jättiputkea tietyllä alueella ja maassa on jo siemenpankki, niin voisi olla helpointa peittää keväällä alue juurimatolla / katekankaalla ja pistää päälle korotettu perennapenkki tai vaikkapa kivikkopuutarha pienine suihkulähteineen. Tämä voisi toimia pienillä alueilla mitkä ovat peittämiseen mahdollisia. Tosin pitkän ajan seurannasta tällaisessa ei ole itselläkään vielä kokemusta. Mitä tapahtuu kymmenen vuoden päästä, jos tällaisen peitetyn alueen kaivaa auki, niin nouseeko jättiputken siemenet pintaan ja lähtevät kasvuun? Ei tiedä, jos ei kokeile :)

Samaa menetelmäähän voisi kotipihalla kokeilla vaikkapa vanhassa kukkapenkissä, jonka ovat vuohenputki, karhunköynnös, juolavehnä ym. ei niin halutut kasvit vallanneet. Reunustaisi alueen, juurimatto väliin ja multaa noin 30 - 40 cm päälle. Multakerroksen paksuus riippuu siitä mitä haluaisi paikkaan istuttaa. Katekangastakin (maatuva tai tavallinen) voisi käyttää, mutta juurimatto on vahvempaa. Itse innostuin kivikkopuutarhasta ja suihkulähteistä viime kesänä. Vanhan rikkaruohoja täynnä olevan kukkapenkin päälle saisi hienon kivikkopuutarhan pienine suihkulähteineen ja helposti!

Harhauduin hieman jättiputkista, mutta tässä kuva ensi kesän yhdestä hankalimmista paikoista, joissa tulen jättiputkea torjumaan. Jättiputki on levinnyt alueelle todennäköisesti puutarhajätteen mukana. Jättiputkihan viihtyy erinomaisesti veden äärellä. Kuvan jättiputket kasvaa isohkon laskuojan reunamilla. Oja on noin 4 metriä syvä, hyvin jyrkkäreunainen, kivikkoinen, risukkoinen ja keväällä varsinkin vettä tulee olemaan paljon. Ojassa on virtaavaa vesi, joten jättiputken siemenet ovat kulkeutuneet pitkällekin. Alueella ei käytetä kasvinsuojeluaineita, joten ainoa konsti on kaivaa ja poistaa kukintoja mekaanisesti. Homma tulee olemaan hikinen ja kestää vuosia ennen kuin tuolta alueelta on saatu jättiputki häviämään kokonaan.

Hankala_paikka_torjua_jattiputkea_syva_oja_kivikkoa_risukkoa.JPG

Kuvasta voi taas kokeilla tunnistaako siitä jättiputket talviasussa. Tulee taas mieleen, että kyllä se puutarhajätteen oikein käsittely on tärkeää! Puutarhajätteen mukana voi levitä moni vieraslajikin.

No, onhan tuosta jättiputkia täynnä olevasta ojasta se ilo, että siellä on kukkineita, kuivuneita jättiputkia, joita sitten käyn hakemassa valokuvanäyttelyihin tueksi ja havainnollistamaan sitä miten iso jättiputki on. Siitä saa varmasti jonkinlaisen kuvan siitä, miten nopeakasvuinen ja iso kasvi on kyseessä.

Alueelta keräämäni jättiputket piti katkaista, että mahtuivat autooni. Noilla kuvassa näkyvilla varsilla on mittaa noin kolmisen metriä ja metrin verran taisi jäädä vielä kyydistä vartta pois... Melkoinen jättiläinen kyseessä siis! Kukkineita_jattiputken_varsia_nayttelyihin.JPG

Jattiputken_varsi_on_ontto.JPGJättiputken varsi on ontto, mikä näkyy hyvin kuivuneissakin varsissa

Avainsanat: jättiputki, kevät, puutarhajäte, torjunta


Kommentit

17.3.2016 21.55  markku

Hyvä tarina!

4.5.2024 19.28  Ti

Miten tässä vuosien mittaan kävi?

6.5.2024 8.45  Miia Luontoturva

Kiitos kysymyksestä!
Tuossa kirjoituksen kohteen syvässä laskuojassa peitettiin keväällä 2016 ojan seinämiä paikoista, jossa jättiputkea oli, siitä kirjoituksessa https://www.luontoturva.fi/blogi/2016/04/23/9458

Kohdetta olen torjunut vuodesta 2016 ja 2023 kesällä paikalta löytyi edelleen muutamia jättiputken taimia, jotka on kaivettu lapiolla pois. Peittäminen on ollut tuolla toimiva menetelmä, sillä saatiin isoimmat jättiputkien esiintymät kuriin. Peittoja on lisätty vuosien varrella kohtiin, joissa jättiputkia on lähtenyt enemmän kasvuun. Peitot ovat edelleen alueella ja niiden poistamista suunnitellaan.

Kirjoituksessa mainittu kangas myytiin maatuvana katekankaana, mutta käytännössä se ei maadu. Tuotetta oli myynnissä virheellisin tiedoin, siitä lisää https://www.luontoturva.fi/uutiset.html?a100=212615 . Katekangas toimii kyllä hyvin jättiputken torjunnassa, mutta se on poistettava jossain vaiheessa.

Jättiputki on kyllä torjuttavavissa oleva kasvi. 2015 aloitin jättiputken torjuntakokeilut ja raporttia siitä voi lukea https://www.luontoturva.fi/blogi/2022/05/22/41433

Käytäntö on näyttänyt, että eri menetelmien yhdistäminen on toimivin. Peittäminen on toimiva menetelmä alueilla, joihin se sopii maastollisesti. Lisänä tarvitaan peittoalueen ulkopuolen tarkkailua ja torjuntaa, jota voi tehdä kaivamalla ja kukintoja poistamalla.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini