Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Tatar leviää puutarhoista luontoon

Share |

Maanantai 10.10.2016 klo 17:28 - Miia Korhonen


Japanin- ja jättitatar sekä näiden risteymä hörtsätatar ovat luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi Suomessa ja ihan aiheesta. Isot tattaret ovat olleet suosittuja puutarhakasveja kookkaan kasvunsa ja voimakkaan leviämisensä vuoksi. Tässähän on käynyt niin kuin monilla muillakin haitallisilla vieraslajeilla, halutut ja toivotut ominaisuudet ovatkin muutaman vuoden päästä ongelma.

tattaren_tuntomerkit_.JPG

Tunnista tatar: kookkaat lehdet, puumainen varsi, korkeus 2 - 4 metriä

Esimerkiksi japanintatar leviää voimakkaasti juurensa avulla. Pihan perälle näkösuojaksi aikoinaan istutettu kookas tatar lähteekin nopeasti valtaamaan itselleen tilaa ja karkaa istutusalueensa ulkopuolelle. Kasvista innostunut istuttaja huomaakin äkkiä olevansa pulassa kun tatarta rupeaa pukkaamaan useiden metrien päästä kohdasta, jonne kasvi alun perin oli istutettu. Omalta tontilta tatar sitten lähtee oma aloitteisesti ilahduttamaan naapuriakin ja siitä sitä saakin sitten naapurin kanssa kovaäänistäkin puhetta aikaiseksi. Ymmärrettävästi naapuri ei ehkä ilahdu tästä valtaajakasvista. Erityisen hankala tilanne on jos tatar on istutettu vaikkapa mökille, lähelle ”villiä luontoa”. Mökillä käydään harvemmin ja tatar saa rauhassa levitä tontilta luontoon.

tattaren_juuri_.JPG

Tatar leviää juurella ja karkaa nopeasti istutusalueeltaan

Puutarhajätteen oikein käsittely on tärkeää ja siitä olen kirjoittanut monessakin blogissa, kuten kurtturuusujen yhteydessä. En siis saarnaa tässä kohtaa asiasta enempää :)

Jaa, että mitäs se tatarten leviäminen sitten haittaa, kasvihan se on ja luonnon monimuotoisuudesta hömpötetään jatkuvasti muutenkin? Tämän tyylisiä kysymyksiä olen pohtinut monenkin ihmisen kanssa ja ymmärrän kysymyksen. On ehkä vaikea ajatella jonkin kasvin olevan niin iso ongelma, että siitä kannattaa kohkata ja sitä torjua. Muttamutta… Luonnon monimuotoisuudellahan tarkoitetaan lajien runsautta ja elinympäristön moninaisuutta ja äkkiä ajateltunahan japanintatarkin sitä tuo. Näin tietysti onkin, mutta ongelma tuleekin siinä, että uudelle kasvupaikalle päästyään isot tattaret pystyvätkin leviämään niin voimakkaasti, että ne estävät muiden kasvien kasvun ja maisema yksipuolistuu. Jonkin lajin hallitsematon leviäminen keikuttaa luonnon tasapainoa ja vaikuttaa moniin asioihin. Jos japanintatar tai jokin muu haitallinen vieraslaji tukahduttaa alkuperäiset kasvit, niin myös niillä alkuperäisillä kasveilla viihtyvät hyönteiset ym. öttiäiset häviävät ja kun hyönteiset häviävät vaikuttaa se taas lintuihin ja muihin eläimiin. Jonkin alkuperäisen lajin häviäminen tai väheneminen vaikuttaa niin moneen asiaan, että kokonaisuutta ei tule aina ajateltuakaan.

tatar_leviaa_.JPG
Tataren kasvua keväällä. Tatar on kuvan paikassa valloittanut ison osan tontista ja karannut myös luontoon.

Tatarten leviäminen luontoon täytyy estää ja helpointa se on silloin kun ongelma ei ole vielä kasvanut järin suureksi. Kasvien torjunnassakin pätee sama asia kuin monessa muussakin, varhainen puuttuminen estää isommat ongelmat.

Tatar on hankala hävitettävä, koska uuteen kasvuun riittää juuren palanenkin. Juuristo on syvällä ja laajalla alueella, joten isojen kasvien kaivaminen pelkällä lapiolla on melkoisen työlästä. Apuun kannattaakin ottaa kone. Kaivamisessakin useasti tahtoo jäädä jokin juuren palanen ja aluetta täytyykin tarkkailla muutama vuosi vielä kaivamisen jälkeenkin. Jos tataren alkuja näkyy torjutulla alueella, niin on syytä tarttua lapioon ja kaivaa ne heti pois. Kaivetut tattaren juurakot voi toimittaa oman alueensa jätekeskukseen, missään tapauksessa niitä ei saa kipata luontoon! Myös peittämistä mustalla muovilla voi kokeilla, mutta peittämistä on varauduttava jatkamaan usean vuoden ajan.

tatar_estaa_nakyman_jarvelle.JPG

Kuvassa luontoon levinnyt jättitatar estää näkemän järvelle täysin

Avainsanat: tatar, jättitatar, japanintatar, haitallinen vieraslaji, puutarhajäte, luonnon monimuotoisuus, torjunta


Kommentit

29.6.2020 12:02  Leena Törmä

Meillä oli pihassa ko. kasvia, toimme koristeeksi aikanaan tuttavan pihasta ja siitä se alkoi levitä. Saimme niittämällä pidettyä muutamassa varressa, kuten oli tarkoitus, mutta aina jostakin nousi uusia alkuja. Muutama vuosi meni alkuja pois repiessä ja pari vuotta sitten se oli häipynyt. Ei noussut yhtään alkua, ei ole tänä kesänäkään näkynyt. Ei ole myrkytetty, se vaan hävisi!

29.6.2020 18:07  Miia Luontoturva

Hienoa Leena, että saitte hävitettyä tataren pihastanne! Moni painii saman ongelman kanssa ja on aina rohkaisevaa kuulla, että on kasvi saatu hävitettyäkin :) Useamman vuoden sitkeän työn se vaan vaati.

Hyvää kesää!

28.4.2021 13:32  Tommi Lukkarinen

Minulla on aumamuovilla ollut nyt kaksi vuotta peitettynä pari aaria. Kyseisen kasvin takia. Riittääköhän kaksi kesää tukahdutertuna tappamaan tuota inhottavaa kasvia? Muovitettu alue rajoittuu puihin, joten ihan täydellisesti en reuna-aluita saanut peitettyä puiden takia, joten muovin reunoilla parissa kohtaa on pukannut tataria ja kovasti olen niitä kitkenyt ja etikalla yrittänyt estää leviämistä. Nyt otin muovin alta tatarin juuria, jotka näyttää kuolleelta, lahomaisen kuivalta ja muovin reunalta otin terveemmän näköistä, tumman punaruskeaa, jossa sisällä osin valkoista juurta ja laitoin molemmat eri ruukkuihin sillä mielellä, että varmistan onko kuollut juuri todella kuollut ja verrokkina vähemmän kuolleen näköinen juuri.

28.4.2021 19:47  Miia Korhonen

Hei Tommi! Onpas hyvä kysymys sinulla ja mielenkiintoinen koe menossa siitä lähteekö tataren juuren palat vielä kasvamaan. Siitä olisi mukava kuulla tuloksia :) Mutta kysymys kuinka kauan tatar täytyy olla peitettynä, jotta juuristo on varmasti kuollut onkin hankala. Tarkkaa tietoa asiasta ei tunnu löytyvän, mutta tataren kasvuvoiman tuntien jatkaisin vielä varmuuden vuoksi peittämistä ainakin vuodella tai parilla. Tietysti jos peitteen poistaa ja kasvi näyttää lähtevän uuteen kasvuun niin voihan peittämisen tehdä uudelleen, vaikka oma hommansa siinäkin aina on.

Hankalia ovat nuo reuna-alueet, joista tatar puskee uuteen kasvuun. Hyvä kun olet niitä kitkenyt pois, tataren juurten kaivelu tuolla alueella on varmasti hankalaa jos kasvustot on puiden juurien seassa. Kyllähän tataren saa hävitettyä, mutta sitkeyttä ja aikaa se kyllä vaatii. Tsemppiä torjuntaan!!

22.6.2021 21:49  Jenna

Kotimme pihassa tatar ongelma, edelliset asukkaat eivät ole tehneet mitään estääkseen tatarin leviämistä. Pienen puskan sain aika hyvin viime kesänä kaivettua. Isompi alue n.30neliötä on peitettynä, mutta tuntuu että ovat vaan innostuneet enemmän ja kasvavat runsaina alkuina nurmikolla alueen ympärillä. Tossa peitellyssä alueessa on sähkötolppa, joten kaivinkoneesta ei ole apua. Myrkyttää ei voi koska vesikaivomme on pihassa ja alue niin suuri missä sitä kasvaa. Koko tontti on yksiittäistä tatarta täynnä, puiden ja marjapuskien alla, kasvimaalla, kukkapenkeissä, kaikkialla. Revin päivittäin alkuja välillä monta tuntiakin, en tiedä onko siitä mitään apua? Leviääkö tatar vain juurtensa avulla vai voiko tätä runsasta leviämistä edistää kasvin kukinta ja siemenet? Mietin jo kodin myymistä niin epätoivoinen alan olla. Harmittaa ettei edellinen asukas maininnut mitään koko tatarista.

28.6.2021 22:01  Miia Korhonen

Tatar voi tosiaan olla hankala hävitettävä. Oletan, että kyseessä on japanintatar, sen verran ärhäkästi se tuntuu leviävän teillä. Peitettäessä ongelmaksi voi tulla, että kasvi lähtee kasvuun peitetyn alueen ulkopuolelta. Nurmikkoalueella saatte sen varmaankin pidettyä kurissa leikkurilla ruohonleikkauksen yhteydessä, mutta kasvimaa, kukkapenkit ja muut alueet ovat varmasti hankalampia.

Niin kuin kirjoitit, että kasvi innostui kasvamaan entistä enemmän, kun sitä ryhdyttiin torjumaan ja se havainto varmasti pitääkin paikkansa. Elämänhalu on kova tatarellakin ja se säikähtää kun sitä ruvetaan torjumaan ja hädissään se rupeaa puskemaan mahdollisimman paljon uutta kasvua ympäriinsä.

Kirjoitit, että revit uusia alkuja, joita tulee ja kyllähän siitä varmasti apua on. Tuli mieleen, että oletko kokeillut kaivaa lapiolla niitä uusia alkuja, jos pienet alut eivät vielä kovin syvällä ole, niin niitä voisi saada juurineen pois. Tietysti marjapuskien ym. alta kaivaminenkin on hankalaa.

Japanintatar leviää juurella eli siemenestä se ei pääse leviämään. Pienen pienistä juuren paloista kylläkin lähtee uutta kasvua. Kun tatarta repii, niin siinä tahtoo aina lähteä juuren palakin mukaan ja se täytyy ottaa huomioon. Ei kannata laittaa niitä revittyjä kasveja jonnekin pihan perälle, jos niissä on juurta mukana.

Todella ikävä homma, että tatar on levinnyt noin laajalle tontillanne, isosti tsemppiä ja jaksamista torjuntaan!!

15.8.2021 16:09  Mikko Rantalainen

Pystyykö juuret tuhoamaan, jos niiden antaa kuivaa auringossa? Monet kasvit eivät kestä yhdistelmää juurien kuivuminen + UV-säteily.

Maan alla oleviin juurenpätkiin tuo ei toki auta, mutta helpottaisi ylös kaivettujen kasvien käsittelyä.

15.8.2021 20:30  Miia Korhonen

Hieno juttu, että mietit tapoja käsitellä kaivettuja juuria, ne kun ovat usein ongelmallisia hävitettäviä.

Kasvien juuret voi kuivattaa auringossa esimerkiksi pressujen päällä, mutta tarkkaa aikaa siihen, kuinka kauan japanin- ja sahalinintataren juurten täytyy kuivua on vaikea sanoa. Tatar on kovin elinvoimainen kasvi ja kuulin kokemuksen siitä, että tataren juurakot oli kaivettu maasta ja laitettu kuivumaan aurinkoon niin, että juurakot oli irti maasta koko kesän. Juuret oli jätetty siihen paikkaan talven yli, keväällä juurista oli tullut edelleen uutta vihreää kasvua. Tatar on niin voimakas kasvuinen ja hankalasti hävitettävä kasvi, että itse vien juurakot aina jäteasemalle.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini