Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Japanintatar, hankalasti hävitettävä haitallinen vieraskasvi

Share |

Perjantai 12.6.2020 klo 9.26 - Miia Korhonen


Suomessa japanintatar ei onneksi vielä ole päässyt yhtä isoksi ongelmaksi kuin Iso-Britaniassa. Täällä ei ole vielä havahduttu kasvin tuomiin todellisiin ongelmiin. Olen sanonut jo vuosia, että jättiputken kanssa pärjää, senhän saa kyllä hävitettyä, mutta japanintataren kanssa ollaan isoissa ongelmissa.

Esimerkkinä Lahdesta japanintatar on levinnyt metsäalueella, jonne se on päätynyt tonteilta. Kasvihan on tuotu puutarhankasviksi meille ja siinä on käynyt se tavallinen tarina, puutarhoista kasvi on levinnyt luontoon. Ihminen on siis ihan itse syypää tämänkin haitallisen vieraslajin leviämiseen.

0998_japanintatar_leviaa_juurella_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Japanintatar leviää juurella ja päätyy uusille alueille usein puutarhajätteen huolimattoman käsittelyn seurauksena, maansiirtojen mukana tai sitten kasvi karkaa juurensa avulla tonttien ulkopuolelle.

0997_japanintataren_varsi_punavihrean_laikukas_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG
Japanintataren varsi

Hyviä, helppoja, nopeita, ympäristöystävällisiä torjuntakeinoja en japanintatarelle tunne. Erityisen hankala sitä on hävittää laajoilta metsäalueilta, missä peittäminen, kaivaminen, jatkuva useita kertaa kesässä ja vuosia kestävät niitot ei tule kyseeseenkään. Silloin joutuu hankalan tilanteen eteen. Pyrin välttämään viimeiseen asti kemiallista torjuntaa, mutta joskus joutuu miettimään mikä on pienempi paha. Annetaanko jonkun kasvin vallata tietty alue vai onko parempi yrittää kemiallista torjuntaa jos muut vaihtoehdot ei auta? Mitä haittaa kyseisen kasvin leviämisestä alueella olisi? Entä mitä haittaa voisi aiheutua kemiallisesta torjunnasta? Siinäpä kysymyksiä, joihin ei ole helppoja vastauksia.

Kaivamisessa ja maansiirroissa taas tullaan ison kysymyksen eteen, miten tataren saastuttama maa-aines hävitetään ja käsitellään niin, että siitä ei tule uutta ongelmaa? Lisäksi japanintatar leviää pienistä juuren paloistakin eli kaivaessa saadaan harvoin hyvää tulosta isoilla alueilla ja kaivaminen täytyisi tehdä parin metrin syvyydeltä usein kymmenien metrien alueilta. Kaivetulle aluelle täytyy tuoda uutta maata ja siinä täytyy varmistaa, että uusi tuotu maa on haitallisista vieraslajeista vapaa. Mietintään tulee kustannukset, tehokkuus ja kannattavuus.

Asia mihin myöskään ei ole kiinnitetty huomiota on hankalimpien haitallisten vieraskasvien vaikutus kiinteistöjen arvoon. Kuka haluaa ostaa kiinteistön joka on japanintataren tai muun hankalan kasvin valtaama? Tästä asiasta karmivaa esimerkkiä löytyy Iso-Britaniasta.

Ainakin kannattaa olla selvillä mitkä ovat pahimmat haitalliset vieraskasvit ja mitä niiden hävittäminen kiinteistöltä vaatii. Hävittämisen vastuu on kuitenkin kiinteistön omistajalla eikä auta, että juuri sinä itse et ole kasveja istuttanut kiinteistölle, jonka olet ostanut. Torjunnan vastuusta voi lukea lisää tästä.

0443_jattitatar_eli_sahalinintatar_on_haitallinen_vieraskasvilaji_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPGSahalinintatar

Kannattaa huomioda se, että näitä isoja puutarhaan tuotuja tatar kasveja on erilaisia. Japanintatar on hankalin ja se onkin on luokiteltu kansallisesti haitalliseksi vieraslajiksi. Samoin on luokiteltu sahalinintatar entiseltä nimeltään jättitatar sekä tarhatatar, joka on japanintataren ja sahalinintataren risteymä.

Kansallisesti haitallista vieraslajia ei saa päästää ympäristöön eikä tuoda Suomeen EU:n ulkopuolelta eikä myöskään toisesta EU-maasta, pitää hallussa, kasvattaa, kuljettaa, saattaa markkinoille, välittää taikka myydä tai muuten luovuttaa.

Näiden lisäksi meiltä puutarhoista löytyy erilaisia röyhytataria, joita ei löydy haitallisten vieraslajien luetteloista, mutta joita ei silti saa päästää leviämään luontoon. Luontoon levitessän näistäkin kasveista voi tulla haitallisia. Röyhytataria näkee ainakin Lahden seudulla levinneen jo monin paikoin luontoon ja syy siihen on etupäässä edellä mainitsemani puutarhajäte luonnossa ja maansiirrot.

0773_ala_paasta_tatarta_leviamaan_luontoon_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Röyhytatarkin voi olla ongelma levitessään luontoon. Tällä parin sadan metrin pätkällä ei ojan pientareilla näe muuta kasvillisuutta kuin röyhytatarta....

Lue juttu https://www.meillakotona.fi/artikkelit/kasvaako-pihallasi-japanintatar-kasvi-saattaa-tunkeutua-jopa-talon-perustuksiin-seitsenmetrisilla-juurillaan

Tekstistä avattavat linkit kertovat karua tarinaa japanintataren haitallisuudesta Iso-Britaniassa!

Luontoportti.fi sivustolla on myös asiaa aiheesta.

Nyt olisi viimeistään täälläkin aiheellista saada jämäkämpää tiedotusta ja keskustelua japanintataresta, puutarhajätteestä, maansiirroista ja vastuusta haitallisten vieraslajien leviämisessä.

Avainsanat: japanintatar, jättitatar, sahalinintatar, röyhytatar, maa-aines, puutarhajäte, torjunta


Kommentit

21.9.2020 9.38  Lede

Hei,
Kiitos hyvästä kirjoituksesta. :)
Asia on meille ajankohtainen, koska ostimme toissakeväänä paritaloasunnon, jonka pihalla japanintatarta kasvaa. Emme tunnistaneet (olemme täysin ummikoita kasvien suhteen) kasvia ennen asunnon ostoa, eikä sitä myyjäkään tuonut esiin.
Olemme kevään, kesän ja nyt kuluvan syksyn käyttäneet järkyttävän määrän aikaa, vaivaa ja rahaa kasvin kitkemiseen ja myrkyttämiseen. Kasvi aiheuttaa Britanniassa isoa taloudellista vahinkoa ja nyt haluisinkin tietää mikä asunnon myyjän vastuu on Suomessa haittakasveihin liittyen.
Meilläkin voi pahimmassa tapauksessa olla edessä vielä iso maanvaihto-operaatio, joka ei ole halpaa lystiä.

23.9.2020 8.11  Miia Luontoturva

Hei!
Ikävän kasvin olettekin saaneet asunnon mukana. Japanintatar on ollut yleinen puutarhankasvi Suomessakin ja sitä löytyy aika monelta tontilta. Tontin kasvillisuus on harvoin ensimmäisenä mielessä, kun kiinteistön ostaa.

Mietit mikä on asunnon myyjän vastuu tällaisessa tilanteessa. En tiedä ennakkotapauksia aiheeseen liittyen. Asiasta voisi kysyä alueesi ELY keskuksesta. ELY on taho, joka vastaa vieraslajilain ja -asetuksen noudattamisesta.

Sitkeyttä japanintataren kanssa painimiseen ja aurinkoista syksyä!

1.7.2021 20.23  Voitto Järvenpää

ilmeisesti japanin tatar on monta vuotta kasvanut tontillamme ja tänään huomasimme sen myös naapurin tontilla,olemme monena vuotena hävittäneet sen myös juuria repien.Viime vuonna laitoimme mustalla muovilla peittoon.Kysymys;mikä on tehokkain torjuntaaine kun se ei häviä?

3.7.2021 8.26  Miia Korhonen

Japanintatar on tosiaan ikävä kasvi ja hankala hävitettävä. Hienoa, että olette peittäneet kasvustoja, ongelmana tahtoo olla, että japanintatar löytää tiensä kasvuun peittojen ulkopuoleltakin, kuten olette huomanneetkin.

Torjunta-aineena on käytetty yleisimmin glyfosaattia sisältävää tuotetta. Ammattikäyttöön tarkoitettujen kasvinsuojeluaineiden käyttö ja osto vaatii nykyään kasvinsuojeluainetutkinnon. Aiheesta tietoa löytyy esimerkiksi täältä https://viljelijanberner.fi/kasvinsuojelututkinto


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini