Jättiputki ja muut haitalliset vieraslajit

Jättiputken torjujan normipäivä

Tiistai 16.5.2023 klo 17.18 - Miia Korhonen

Tällaseltä näyttää jättiputken torjujan normipäivä, ei ole vielä jättis hävitetty Suomesta.... Eikä tällä menolla saadakaan hävitettyä, rahaa ja tekijöitä tarvitaan torjuntaan. Ja jättiputkihan on vaan se yksi laji, joka pitäisi hävittää.

1185_kaiva_jattiputki_pois_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Ongelmallisempia on sellaiset kohteet, jossa on useampi maanomistaja ja kaikki eivät kiinteistöillään torjuntaa tee. Se vähän rupiaa turhauttamaan, että itse yrittää asiakkaalle löytää pienimmätkin jättiputket mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja sitten ympäröivillä alueilla toisten kiinteistöillä jättiputket rehottavat :(

Siemenethän ei kiinteistöjen tai kuntien rajoja kunnioita vaan leviävät niistä piittaamatta. Meillähän on vieraslajilaki- ja asetus, mutta tällä hetkellä ei taida olla resursseja sen valvontaan kovinkaan paljoa, mutta ehkä siihenkin tulee muutosta. ELY on valvova taho tässä asiassa.

Nyt on kyllä ihan paras aika torjua jättiputkea, se näkyy maastossa jo kauaksi, mutta on vielä sen verran matalaa, että sitä on mukava kaivaa ja käsitellä. Ja hyttysiä ei ollut kuin muutama, mutta eiköhän sekin tilanne kohta muutu...

Jättiputken varsi on melko hyvä tuntuomerkki kasville eli karvainen ja punavihreän laikukas.

1182_jattiputken_varsi_on_karvainen_ja_punavihrean_laikukas_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

No, mahtuuhan päiviin onneksi muutakin ihasteltavaa kuin jättiputket, tässä valon leikkiä ja ihanaa vihreyttä!

kevaan_kauneutta.jpg

Kevät on taittumassa kesään, nautitaan elämästä tässä hetkessä!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jättiputki, torju, kaiva, tunnista, keväällä, varsi

Tunnista kukkiva jättiputki video

Perjantai 12.7.2019 klo 10.13 - Miia Korhonen

Kuvasin "komeita" jättiputkia ja otin videon pätkänkin avuksi kukkivan jättiputken tunnistamiseen. Video löytyy youtubesta.

Jättiputken tunnistamisessa sekaannuksia sattuu ja niistä olenkin kirjoitellut useaan otteeseen sivuilla. Kasvin tunnistamisessa huomio kannattaa kiinnittää lehden muotoon, varteen sekä kukinnon väriin, kokoon ja muotoon. Kukinnan ajankohta auttaa myös tunnistamisessa. Hyvä tunnistustyökalu monen luonnossa esiintyvän kasvin tunnistamiseen löytyy Luontoportti.fi sivustolta.

Jättiputkihan kukkii juuri nyt komeasti ja tässä kukintaa alueelta, jossa jättiputki on levinnyt autioksi jääneellä tilalla.

0873_jattiputki_vallannut_asumattoman_kiinteiston_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

0876_Jattiputki_haitallinen_vieraskasvi_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

2 kommenttia . Avainsanat: jättiputki, tunnista, lehti, varsi, kukinto

Kevät toi jättiputket

Maanantai 23.4.2018 klo 14.06 - Miia Korhonen

Kevät on taas tullut ja pääsin paiskaamaan hansikoitua kättä ystäväni jättiputken kanssa. Ensimmäisten jättiputkien kanssa sitä jaksaa vielä olla iloinen, kun niitä näkyy. Kesää ja syksyä kohden se riemu sitten taas muuttuu ja rupeaa odottamaan, että tulisi talvi ja luonto hoitaisi jättiputketkin hetkeksi…

Lahdessa_2018_jattiputki_kevaalla_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Mutta nyt vielä riemumielin nappasin ylös ponkaisseet jättiputket mukaani ja samalla tietysti ikuistin tämänkin kevään kasvun ihmeen. On muuten helppo nyppäistä tässä vaiheessa pienet jättiputket pois, kun maa on märkä ja juuri pieni. Kevät on ihmisen parasta aikaa ja myös jättiputkien torjuntaan suuntaan mieluiten heti keväällä. Pääsee sitten kesällä vähemmällä.

Jattiputki_2018_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Otin muutaman kuvan kukkineiden karhunputkien ja jättiputkien eroista. Kuivuneita varsiahan nyt näkee siellä ja täällä, mutta onneksi useimmiten korkeat kuivuneet varret kuuluu karhunputkelle.

Tunnista_kukkinut_jattiputki_kuivuneesta_varresta_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPGTunnista_kukkinut_karhunputki_kuivuneesta_varresta_Miia_Korhonen_Luontoturva.fi.JPG

Nautitaan keväästä ja ihanasta auringosta!

Aurinkoista_kevatta_toivottaa_Luontoturva.JPG

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jättiputki, haitallinen vieraslaji, haittakasvi, torjunta, kaivaminen, peittäminen, Lahti, karhunputki, varsi, tunnista, kevät, jättiputken taimi

Jättiputki, karhunputki vai mikä putki?

Tiistai 11.7.2017 klo 19.25 - Miia Korhonen

Jättiputken ja karhunputken eroja kysellään melko usein ja tässä tältä päivältä muutama kuva. Karhunputki ei ole haitallinen vieraslaji.

Luontoturva.fi_karhunputken_varsi_on_karvaton_ja_sileaJPG.JPGKarhunputken varsi on karvaton, sileä ja lähellä peukalon paksuutta.

Luontoturva.fi_Jattiputken_varsi_on_karvainen_ja_punavihrean_laikukas.JPGJättiputken varsi on karvainen, punavihreän laikukas ja selvästi paksumpi kuin karhunputken varsi, jopa paksumpi kuin ranne.

Muita eroja jättiputken ja karhunputken välillä voi katsoa vuoden takaisesta kirjoituksestani.

Ja Luontoportti.fi on mainio sivusto luonnonkasvien ja eläinten tunnistamiseen, tässä tietoa karhunputkesta.

Sekaannusta voi myös aiheuttaa vuohenputki ja koiranputki.

Jos näet jättiputkia ympäristössäsi niin ilmoita havainnot alueen kuntaan tai kaupunkiin ja jos olet epävarma onko kasvi jättiputki niin tee silti ilmoitus. On vain iloinen yllätys kun menee paikan päälle eikä sieltä löydykään jättiputkea :) Ilmoituksiin voi myös napata kuvan mukaan.

Jattiputki_kavelytien_varressa_Luontoturva.fi.JPG

Tämä jättiputki oli Lahdessa kävelytien varrella. Tänä vuonna tämä yksilö ei olisi vielä kukkinut, mutta ensi vuonna kylläkin ja siinä sitä sitten taas olisi ollut tuhansia ja tuhansia uusia jättiputkia lisää... Onneksi valpas asukas ilmoitti havaintonsa niin kävin kuopasemassa jättiputken juurineen mukaan. Tuli kerralla kuntoon se asia!

Jos käsittelee jättiputkia täytyy muistaa suojautua! Jättiputken kasvineste iholla + auringonvalo = palovamma.

Tuli sitä tänään bongattua ihan ihaniakin kasveja :)

Kesan_kauneutta_.JPG

Leppoisaa kesää!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Jättiputki, karhunputki, vuohenputki, koiranputki, varsi, tunnista

Kuva-arvoitus

Torstai 25.2.2016 klo 22.53 - Miia Korhonen

Tarvitsin kuivuneita jättiputken varsia näytille Luontoturvan järjestämiin valokuvanäyttelyihin ja lähdin toivioretkelle samoilemaan luontoon. Saaliina olikin muutama oikein hieno pystyyn kuivunut jättiputki.

Löydätkö jättiputken tästä kuvasta? 

Tunnistatko_tasta_kuvasta_jattiputken.JPG
Jos ei jättiputki erotu, niin vastaus kirjoituksen lopussa :)


Jättiputkia bongatessa huomasin taas ongelman, joka voi tulla, jos jättiputken kukinnon poistaa liian aikaisin. Liian aikaisin poistetun kukinnon tilalle jättiputki kehittää uuden. Kukkivalla jättiputkella on valtava kasvuvoima ja tarve saada jatkettua sukua kehittämällä siemenet ja päästämällä ne maailmalle. Kukinnon poiston ajankohdan kanssa onkin oltava tarkkana ja kasvustoa täytyy tarkkailla mahdollisten uusien kukintojen varalta.

Kaukasianjättiputken (joka on yleisin jättiputkilaji Suomessa) tehtävä on täytetty, sen kukittua. Kaukasianjättiputki nimittäin on monokarppinen eli kasvi kuolee kukittuaan. Sen tehtävä on päästää lapsoset (siemenet) maailmalle ja sen jälkeen kaukasianjättiputki on tehtävänsä tehnyt ja valmis kuolemaan pois. Hyvän vanhemman tavoin se yrittää saattaa viimeiseen asti lapsoset maailmalle ja kehittää kukinnon vielä viimeisillä voimillaan katkaistun tilalle. No, ehkä hieman dramaattinen selitys, mutta näin siinä käy.

Liian_aikaisin_katkaistu_jattiputki_tekee_uuden_kukinnon.JPG
Tässä kuva, joka ehkä selventää selitystäni. Kuvassa näkyy katkaistu jättiputken varsi. Kasvi on kuitenkin kehittänyt uuden kukinnon reilusti katkaisu kohtaa alempaa ja näin on taas tulossa seuraavina vuosina paljon pieniä jättiputkia. Sitkeä kasvi!

Ensi kesänä siis jos suunnittelet jättiputken torjuntaa ja leikkaat kukintoja, niin muista leikkausajankohta! Paras aika on, kun kukinto on ruvennut hieman muuttumaan ruskehtavaksi. Toisaalta kukinnon poisto on tehtävä ennen kuin siemenet tippuvat maahan. Joten melkoista tasapainoilua on jättiputkien kukintojen poisto!

Ja poistetut kukinnot on AINA varmasti tuhottava. Jättiputkien kukinnot siemenineen voi laittaa ehjään, suljettuun jätesäkkiin ja toimittaa oman alueen jäteasemalle, josta voi vielä kysyä tarkempia ohjeita. Siemenet voivat jatkaa kehittymistään, vaikka kukinto olisikin leikattu irti kasvista. Sitkeä kasvi... Melkein täytyy ihailla sitä :)


Ja jos ensimmäisestä kuvasta ei löytynyt jättiputkea, niin tässä apu siihen. Punainen nuoli näyttää jättiputken keskellä kuvaa.
vastaus_tunnista_jattiputki.png



Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jättiputki, varsi, talvi, kukinto, siemen

Talvi ja jättiputki

Torstai 28.1.2016 klo 23.17 - Miia Korhonen

Talvi on hyvää aikaa suunnitella ensi kesän kuvioita jättiputken koealueelle Lahdessa. Toiveissa olisi saada jokin taho tai tahoja mukaan jollain lailla toimintaan. Ajatus voisi olla esimerkiksi, että ympäristöstään kiinnostunut yritys ostaisi Luontoturvalta työtunnin tai pari alueelle ja yritys olisi mukana kehittelemässä uusia ideoita ja tapoja torjuntaan.

Aluehan on huono esimerkki siitä mitä voi tapahtua, kun puutarhajätettä vie luontoon. Todennäköisesti jättiputki on päätynyt tällekin alueelle puutarhajätteen mukana tai vaihtoehtoisesti maansiirtojen seurauksena. Jotain hyvääkin asiassa on, alue sopii erinomaisesti koealueeksi, jossa etsitään jättiputkelle mahdollisimman ympäristöystävällisiä torjuntatapoja!

Muutamia ajatuksia on tullut mieleen, mitä uutta voisi kokeilla jättiputken torjunnassa, mutta ajatuksia täytyy vielä hieman jalostaa :) Sisäinen Pelle Peloton pyrkii esiin...

Tässä vielä lisää talvikuvia jättiputkista sekä koealueelta. Jättiputket ovat talvella kauniita, kun lumi koristelee ne eikä tarvitse varoa kivuliasta jättiputken kosketusta! Muista tarkkailla ympäristöäsi, saatat löytää yllättävistä paikoista kuivuneita paksuja rankoja, jotka tarkemmin katsottuna paljastuvatkin kesällä kukkineiksi jättiputkiksi!

DSC_0232.JPG

Talvi on taittanut jättiputkenkin, joka on tehnyt tehtävänsä ja synnyttänyt kesällä kukinnon, kehittänyt siemenet ja mahdollistanut seuraavan jättiputkien sukupolven synnyn!

DSC_0230.JPG

Tämä varsi on kesällä 2014 kukkineen jättiputken ja varsi on edelleen kuivuneena pystyssä! Väri vain on varressa haalistunut, mutta sitkeästi se törröttää yksin pellon reunassa pystyssä.

DSC_0243.JPG

Vaikea uskoa, että kolmen kuukauden kuluttua jättiputki on herännyt talviuniltaan ja maalannut tämän maiseman vihreäksi räjähtävän nopealla kasvullaan!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: talvi, jättiputki, Lahti, kukinto, varsi

Tunnista jättiputki talvella

Sunnuntai 10.1.2016 klo 13.37 - Miia Korhonen

Vuosi vaihtui, uusi edessä ja vihdoin talvi tuli paukkupakkasten saattelemana! Jättiputkien maanpääliset osat ovat talveksi kuolleet, mutta juurakot ja siemenet odottavat malttamattomana ilman lämpiämistä. Huhtikuun puolenvälin paikkeilla odotan näkeväni jättiputket seuraavan kerran.

Talvellakin voi tosin jättiputkia bongata. Kesällä kukkineet yksilöt jäävät talveksi pystyyn. Kukkineiden jättiputkien varret ovat kuivuneet ja useamman metrin korkuisina ne näkyvät surullisina rankametsinä alueilla, joissa jättiputkea on kasvanut ja kukkinut. Kuivuneet ranteenpaksuiset varret ovat pitkittäin uurteisia ja harmaan/ruskehtavan värisiä.

Talvellakin ympäristöään tarkkailemalla voi paikallistaa alueet, joissa jättiputkea kasvaa. Huhtikuussa, heti kun vaan sää sallii ja lumi on sulanut, niin jättiputki lähtee nopeaan kasvuun. Toukokuun puolessa välissä se on jo puoli metriä korkea ja heinäkuun alussa kukkivat yksilöt ovat liki neljä metriä korkeita.

Kevättä ja jättiputken kasvupyrähdystä odotellessa voi opetella tuntemaan jättiputken talviasussaan. Silloin tietää mitä alueita kannattaa keväällä ensimmäisenä tarkkailla.

Tässä kuvia auttamaan jättiputken tunnistamisessa talvella.

varsi_talvella.JPG

Kesällä kukkineen jättiputken varsi jää talveksi kuivuneena pystyyn. Varsi on ontto ja talvella kuivunut varsi on väriltään harmahtavan ruskea. Kuivuneet jättiputken varret tunnistaa talvella ympäristöstään helposti.

kukinto_talvella.JPG

Kesällä kukkineen jättiputken kukinto pystyyn kuivuneessa varressa, on varsin komea näky kirkasta sinistä taivasta vasten.

jattiputken_varret_talvella_ovat_kuin_kuivuneita_puunrunkoja.JPG

Kukkineiden jättiputkien varret ovat talvellakin 2 – 3 metriä korkeat ja erottuvat esimerkiksi tässä metsäaukealla selvästi.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jättiputki, varsi, talvi, kukinto